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Reviews, Recipes, Travels & More | April 30, 2017

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Kadai Paneer Recipe, Cottage Cheese with Capsicum Masala Recipe

Kadai Paneer – Ridiculously Simple
Sumit Malhotra

Kadai Paneer Recipe, Delicious Wok Fried Cottage Cheese & Capsicum Masala Recipe

Kadai paneer is a ridiculously simple and no fuss recipe. The name Kadai paneer owes its origin to the Indian Kadai or wok. Two ingredients critical to a great Kadai paneer are coriander seeds and capsicum. They make it aromatic, flavourful and colourful. Wok fried cottage cheese with capsicum or kadai paneer is quick to make and delicious to eat. Kids love it. Whenever you are short on ideas on what to make for a meal, kadai paneer always hits the mark.

Kadai Paneer Recipeकढ़ाई पनीर बनाने की विधि

Indicatives for making Kadai Paneer Recipe, Wok Fried Cottage Cheese & Capsicum Masala

  • Preparation Time: 5 minutes
  • Cooking time: 10 minutes
  • Cooking Gizmos: A Kadai or wok
  • Servings: 3-4

Stuff you’ll need for Kadai Paneer Recipe, Wok Fried Cottage Cheese & Capsicum Masala

what goes in?what kinds?how much?
Cottage CheeseCut in 2.5 inch long strips200 grams
Ghee1.5 tbsp
Coriander Seeds1 tbsp
Cumin Seeds1 tsp
Onions1.5 Medium sized
Tomatoes2 No.
GarlicCrush5 Cloves
GingerCrush0.5 inch
Tomato Puree2 tbsp
Red Chili Powder1/2 tsp
Turmeric Powder1/4 tsp
Coriander Powder1 tbsp
Garam Masala Powder1 tsp
Cream2 tbsp
CapsicumCut into strips of the size of paneer1/2
Salt1 tsp

Process to make Kadai Paneer Recipe, Wok Fried Cottage Cheese & Capsicum Masala

  1. Cut cottage cheese or paneer into 2.5 inch long strips.
  2. Roughly chop onions and tomatoes. Slice capsicum or Shimla mirch into strips of the size of panner.
  3. Heat ghee or clarified butter in a wok or a Kadai. If you don’t have a Kadai you can use any frying pan.
  4. Add coriander seeds and cumin seeds to hot ghee and let them splutter.
  5. Add onions and fry till just about brown.
  6. Add tomatoes and salt to fasten the cooking process.
  7. When slightly mushy add tomato puree and crushed ginger and garlic. Fry till the raw smell of ginger and garlic goes away.
  8. Add powdered masalas and cook till they give out their fragrance and then add some cream to the masala. Cream adds a little richness to this recipe.
  9. Add capsicum and mix well. Don’t let the capsicum wilt.
  10. Once capsicum or shimla mirch has mixed well add the paneer strips to the masala and mix again.
  11. Leave it on slow fire for about 3-4 minutes and your Kadai paneer is ready to be served.
  12. Enjoy it with roti, naan or parantha. Goes very well with yellow dal.

Visual Process for making Kadai Paneer Recipe, Wok Fried Cottage Cheese & Capsicum Masala

कढ़ाई पनीर बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।

  • तैयारी का समय: ५ मिनट
  • पकाने/ बनाने का समय: १० मिनट
  • बनाने का बर्तन: कढ़ाई।
  • मात्राएँ: ३-४

कढ़ाई पनीर बनाने के लिए सामग्री।

सामग्री किस प्रकार की?कितनी?
पनीरढाई इंच में लम्बा काट लें२०० ग्राम
घीडेढ़ बड़ा चमच
खड़ा धनियाएक बड़ा चमच
साबुत ज़ीराएक बड़ा चमच
प्याज़डेढ़ बड़े आकार के
टमाटर२ बड़े आकार के
लहसुनपीस लें५ दाने
अदरकपीस लेंलगभग आधे इंच की
टमाटर प्युरे२ बड़े चमच
लाल मिर्च पाउडरआधा छोटा चमच
हल्दी पाउडरएक चोथाइय छोटा चमच
धनिया पाउडरएक बड़ा चमच
गरम मसला पाउडरएक छोटा चमच
मलाई२ बड़े चमच
शिमला मिर्चपनीर की लम्बाई में काट लेंआधी शिमला मिर्च
नमकआधा छोटा चमच

कढ़ाई पनीर बनाने की विधि।

  1. पनीर को लगभग ढाई इंच की लम्बाई में काट लें।
  2. प्याज़ और टमाटर को छोटा काट लें और शिमला मिर्च को पनीर के लगभग लम्बाई में काट लें।
  3. घी को कढ़ाई में गरम कर लें और उस में खड़े धनिए और जीरे को हल्का भून लें।
  4. अब इसमें प्याज़ भून लें और लाल हो जाने पर टमाटर और नमक डाल लें। नमक से पकाने का समय कम हो जाता है
  5. जब टमाटर का पानी सूख जाए तो इसमें लहसुन, अदरक और टमाटर प्युरे डाल के पकाएँ।
  6. अब पाउडर मसाले डाल कर भूने और सुगंध आने पर इसमें मलाई डाल कर अच्छे से मिला लें।
  7. अब इसमें शिमला मिर्च मिला लें और ध्यान रखें की शिमला मिर्च को बस हल्का पकाना है।
  8. अब इसमें पनीर के टुकड़े डाल लें और अच्छी तरह मिला लें।
  9. ३-४ मिनट तक हल्की आँच पर ढक का पकाएँ।
  10. रोटी, नान या पराँठे के साथ परोसें। इसके साथ पिली दाल भी बहुत अच्छे से जाती है।

इन तस्वीरों को देख कर आप कढ़ाई पनीर घर पे आसानी से बना सकते हें।

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Kadai Paneer Recipe, Cottage Cheese with Capsicum Recipe
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Cook Time
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