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Reviews, Recipes, Travels & Rants | April 24, 2019

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Bombay Sandwich Recipe – Mumbai Street Food

Split Bombay Sandwich into two & serve
Sumit Malhotra

Bombay Sandwich Recipe – Right from the Streets of Bombay now called Mumbai

Bombay sandwich is an integral part of the Mumbai street food scene as are the likes of bhel puri, batata vada, vada pav, pani puri etc. The sandwich is definitely filling. It is since it uses a jumbo bread and is packed with butter, cheese, chutney and vegetables. This recipe is my double decker take on the popular snack from the streets of Mumbai.

Bombay sandwich is a full meal in itself and leaves you asking for more. Thats besides the point that you are not able to eat anymore. If your ingredients are prepared well in advance, the time to create this magnificent piece of food is only a few minutes. Check it out how it is done. Have fun making it. Do tell me how you fared once you have stuffed yourself with all the goodness that you can now make at home. No need to travel to Mumbai. 🙂

Bombay Sandwich Recipeबॉम्बे सैंड्विच बनाने की विधि

Indicatives for making Bombay Sandwich

  • Preparation Time: 7 minutes
  • Cooking time: 6 minutes
  • Cooking Gizmos: Grilling Pan or a Frying Pan
  • Servings: 1-2 People (depends upon how hungry you are)

Stuff you’ll need for Bombay Sandwich

what goes in? what kinds? how much?
Bread Jumbo 3 Slices
Butter 3 tbsp
Green Chutney (See: Hari Chutney Recipe) 5 tbsp
Cheese Slices 4 No.
Potato (See: How to boil quickly?) Sliced 1 Medium size
Tomatoes Sliced 2 No.
Cucumber Sliced Half
Onion Sliced 1 Medium size
Black or Rock Salt 1/4 tsp
Salt 1/8 tsp
Chaat Masala 1 tbsp
Black Pepper Powder 1/2 tbsp

Process to make Bombay Sandwich

  1. Get the ingredients ready. To make the masala finely mix rock salt, salt, black pepper powder and chaat masala together.
  2. Bombay sandwich is all about layering, richness and stuffing. So take a slice of jumbo bread and add butter to both sides.
  3. Layer the inner side with chutney and masala. Add a layer of potatoes. Sprinkle masala on potatoes.
  4. Add a layer of cucumber on top of potatoes. Sprinkle masala.
  5. Add a layer of onions on top of cucumber. Sprinkle masala.
  6. Cover with two slices of cheese.
  7. Take a slice of jumbo bread and toast it on a pan. Now spread a layer of butter and then chutney on both sides. Sprinkle masala and place it on top to the cheese.
  8. Add a layer of tomatoes on top of this layer. Sprinkle masala and cover with two slices of cheese.
  9. Take a jumbo slice and layer with butter on both sides. Apply green chutney to the inner side and cover.
  10. Toast on a grill pan on both sides till it develops those nice grill lines.
  11. Slice the entire sandwich into two halves.
  12. Eat 🙂

Visual Process for making Bombay Sandwich

बॉम्बे सैंड्विच बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।

  • तैयारी का समय: ७ मिनट
  • पकाने/ बनाने का समय: ६ मिनट
  • बनाने का बर्तन: ग्रिल पैन या फ़्राइइंग पैन
  • मात्राएँ: १ – २

बॉम्बे सैंड्विच बनाने के लिए सामग्री।

what goes in? what kinds? how much?
डबल रोटी / ब्रेड जम्बो ३ स्लाइस
मखन ३ बड़े चमच
हरी चटनी (देखिए: हरी चटनी बनाने की विधि) 5 tbsp
चीज़ स्लायसेज़
आलू (देखिए: आलू कैसे उबालें जल्दी से?) गोल कटा हुआ
टमाटर गोल कटा हुआ
खीरा गोल कटा हुआ आधा
प्याज़ गोल कटा हुआ
कला नमक एक चोथाई छोटा चमच
नमक स्वादानुसार
चाट मसला एक बड़ा चमच
काली मिर्च पाउडर आधा छोटा चमच

Process to make Bombay Sandwich

  1. बॉम्बे सैंड्विच बनाने के लिए सामग्री एकत्रित कीजिए। सैंड्विच मसला बनाने के लिए नमक, कला नमक, चाट मसला और काली मिर्च पाउडर तो मिला लीजिए।
  2. जम्बो ब्रेड का एक स्लाइस लीजिए और दोनो तरफ़ मखन लगाइए। अंदर के तरफ़ हरी चटनी लगा के मसला छिड़क लीजिए।
  3. अब आलू की पहली परत लगाइए और मसला छिड़किए।
  4. आलू के ऊपर खेरे की परत लगाइए और मसला छिड़किए।
  5. खेरे के ऊपर प्याज़ की परत लगाइए और मसला चिड़काइए।
  6. अब प्याज़ को दो चीज़ स्लायसेज़ से ढक लीजिए।
  7. एक जम्बो स्लाइस को हल्का टोस्ट कीजिए और दोनो तरफ़ पहले मखन और फिर चटनी लगाइए और चीज़ के ऊपर रख लीजिए।
  8. स्लाइस के ऊपर मसला छिड़क लीजिए और टमाटर की परत लगाइए। मसला छिड़क लीजिए।
  9. टमाटर को दो चीज़ स्लायसेज़ से ढक लीजिए।
  10. एक स्लाइस को लीजिए और दोनो तरफ़ मखन लगाइए। अंदर की तरफ़ हरी चटनी लगाइए और टमाटर के ऊपर रख लीजिए।
  11. ग्रिल पैन पर दोनो तरफ़ टोस्ट कीजिए जब तक धारियाँ ना बन जाएँ।
  12. आधे में काट लीजिए और मज़े से खाइये ।

इन तस्वीरों को देख कर आप बॉम्बे सैंड्विच घर पे आसानी से बना सकते हें।

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Comments

  1. My #double #decker take on the legendary #Bombay #Sandwich. Have a go like the #Mumbaikars do. https://t.co/SaVgChFAp3

  2. RT @sumitmalhotra: My #double #decker take on the legendary #Bombay #Sandwich. Have a go like the #Mumbaikars do. https://t.co/SaVgChFAp3

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