Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Reviews, Recipes, Travels & Rants | April 15, 2019

Scroll to top

Top

No Comments

Kokum Syrup Recipe – How to make Kokum syrup?

Kokum Syrup is Ready
Sumit Malhotra

Kokum Syrup Recipe, How to Make Kokum Syrup

Kokum has tremendous cooling properties and its beverages are a great summer cooler and a digestive. The best way to consume it is to make a sherbet out of it. However, to be able to sip this nectar, you first need to make kokum syrup. So let’s get cracking.

Recipe for making kokum syrupकोकम सिरप बनाने की विधि

Indicatives for making Kokum Syrup

  • Preparation Time: 2-24 hours
  • Cooking time: 10 minutes
  • Cooking Gizmos: A food processor and a frying pan.
  • Servings: 33 Drinks

Stuff you’ll need for Kokum Syrup

what goes in?what kinds?how much?
KokumDried; Goan200 grams
Water4 Cups/ 1 Litre
Sugar2 Cups
Roasted Jeera Powder2 Tablespoons
Cardamom1 Tablespoons
Black Salt1 Tablespoons

Process to make Kokum Syrup Recipe

  1. First, measure 200 gram of dried kokum and keep aside.
  2. Then, boil 2 cups of water and temper it down with 2 cups of normal water.
  3. Next, soak kokum in this water for a minimum of 2 hours. Though, for full extraction of flavour I tend to soak it overnight.
  4. After this, drain and save the water with extraction and give the soaked hokum a good whizz in the food processor.
  5. Add this to a pan with 1 cup of saved water and bring it to a boil.
  6. Next, add 2 cups of sugar and dissolve well.
  7. Further, add 2 cups of roaster cumin (jeera) powder, 1 tablespoon of cardamom powder, and 1 tablespoon of black salt.
  8. Bring this to a boil and ensure the sugar has melted completely and the mix has attained a syrup like consistency.
  9. Finally, sieve this through a muslin cloth or a fine strainer. Kokum syrup is ready and we are ready to make kokum sherbet.

कोकम सिरप बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।

  • तैयारी का समय: २-२४ घंटे
  • पकाने/ बनाने का समय: १० मिनट
  • बनाने का बर्तन: ब्लेंडर/ग्राइंडर और फ़्राइइंग पैन
  • मात्राएँ: ४ जन के  लिए – २ नग हर जन के लिए

कोकम सिरप बनाने के लिए सामग्री।

सामग्री किस प्रकार की?कितनी?
कोकमसूखा ; गोवा से२०० ग्राम
पानी४ कप्स; १ लीटर
चीनी२ कप्स
जीरा पाउडरभुना हुआ२ बड़े चमच
इलाइची पाउडर२ बड़े चमच
काला नमक१ बड़ा चमच`

कोकम सिरप बनाने की विधि।

  1. सारी सामग्री एकत्रित कर लें और कोकम को भीगा लें।
  2. दो कप पानी को उबाल कर उसमें २ कप नोर्मल पानी दल दें।
  3. कोकम को दो घंटे इस पानी में रहने दें। में कोकम को रात भर भीगा के रखता हूँ
  4. भीगे हुए कोकम को मिक्सी में एक कप पानी के साथ चला दें।
  5. अब इसको उबले और इसमें दो कप चीनी को अच्छे से घोल लें।
  6. जब चीनी घुल जाए तो इसमें जीरा, इलाइची, और काला नमक अच्छे से मिला लें।
  7. सिरप को छन्नी से छान के फ़्रिज में रख दें।

Visual Process for making Kokum Syrup Recipe/ कोकम सिरप बनाने की विधि।

Recommended For You.

Kokum Fruit, Leaves & Petals
Woman Selling Kokum in Mapusa Kokum is fruit of a plant Garcinia indica, a plant in the

Submit a Comment