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Reviews, Recipes, Travels & Rants | April 23, 2019

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Tomato Chutney Recipe: A Delightfully Tangy Affair

Your tomato chutney is ready
Sumit Malhotra

Tomato Chutney Recipe; Delightfully Tangy Affair

In India chutneys are an essential condiment. Chutneys can be sweet, sour, spicy or tangy and all of it as well. Hence, our meals are not considered complete without these indispensable accompaniments. Here is a simple recipe of a delightfully tangy tomato chutney that you can use as a companion in almost all of your meals and snacks. In addition to this, I’ll also showcase a homegrown chicken recipe that uses this tomato chutney soon. Till then, have fun making this tangy affair.

Note: Once you add the powdered spices to the hot oil, add the blended ingredients within ten seconds else the powdered masalas will burn.

Tangy Tomato Chutney Recipeटमाटर की चटनी बनाने की विधि

Indicatives for making Tomato Chutney

  • Preparation Time: 5 minutes
  • Cooking/ Assembling time: 30 minutes
  • Cooking Gizmos: Frying Pan & Tempering Pan
  • Servings: Makes half a bottle

Stuff you’ll need for Tomato Chutney

what goes in? what kinds? how much?
Tomatoes Cut into quarters 5 No.
Garlic 10 Cloves
Green Chillies 2 No.
Fresh Coriander Leaves Chopped 2 Tablespoons
Ginger 1 Inch
Turmeric Powder 1 Teaspoon
Cumin Powder 1 Teaspoon
Mustard Seeds For tempering 1 Teaspoon
Red Chilli Powder Kashmiri for tempering 1 Teaspoon
Curry Leaves For tempering 1 Sprig
Brown Sugar For tempering 1 Teaspoon
Olive Oil 3 Tablespoon
Lemon Juice 1 Tablespoon

Process to make Tomato Chutney

  1. First of all, get the ingredients ready. Cut tomatoes in quarters. Chop coriander leaves.
  2. Add all ingredients except the ones labelled “for tempering” to the blender.
  3. Heat oil in a frying pan and add turmeric and cumin powders to it.
  4. Now add the blended mixture with 2 tablespoons of extra virgin olive oil and cook till the oil separates.
  5. Take a tempering pan and heat 1 tablespoon of oil in it. Add mustard seeds.
  6. When they splutter add curry leaves, red chilli powder and brown sugar.
  7. And now add the tempering to the cooked chutney and mix well.
  8. Finally, enjoy with a meal or snack of your choice.

Visual Process for making Tomato Chutney

टमाटर की चटनी बनाने के लिए कुछ मात्राएँ।

  • तैयारी का समय: ५ मिनट
  • पकाने/ बनाने का समय: ३० मिनट
  • बनाने का बर्तन: फ़्राइइंग पैन और तड़का पैन
  • मात्राएँ: आधी बोतल

सामग्री टमाटर की चटनी बनाने के लिए।

सामग्री  किस प्रकार की? कितनी?
टमाटर चार में काट लें ५ नग
लहसुन १० कलियाँ
हरी मिर्च २ नग
हरा धनिया बारीक काट हुआ २ बड़े चमच
अदरक १ इंच
हल्दी १ छोटा चमच
ज़ीरा पाउडर १ छोटा चमच
राई तड़के के लिए १ छोटा चमच
लाल मिर्च पाउडर कश्मीरी तड़के के लिए १ छोटा चमच
करी पत्ता तड़के के लिए १ टहनी
भूरी चीनी तड़के के लिए १ छोटा चमच
ऑलिव ओईल ३ बड़े चमच
निम्बू का रस १ बड़ा चमच

टमाटर की चटनी बनाने की विधि।

  1. सारी सामग्री बटोर लें। टमाटर को चार भाग में काट लें। धनिया पत्ता छोटा काट लें।
  2. तड़के की सामग्री को छोड़ का बाक़ी सारी सामग्री मिक्सी में चला लें।
  3. एक फ़्राइइंग पैन में दो बड़े चमच ऑलिव ओईल ले लें और उसमें हल्दी और ज़ीरा पाउडर डाल लें।
  4. अब पिसे हुए टमाटर इस में डाल लें और पका लें।
  5. तड़का पैन में एक बड़ा चमच ऑलिव ओईल गरम कर लें और राई डाल दें।
  6. जब राई भून जाए तो इसमें करी पत्ता, लाल मिर्च और भूरी चीनी डाल के अच्छे से गरम कर लें।
  7. अब इस तड़के को पके हुए टमाटर में मिला लें। टमाटर की चटनी तयार है।
  8. खाने के साथ परोसें।

इन तस्वीरों को देख कर आप टमाटर की चटनी घर पे आसानी से बना सकते हें।

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